De eerste helft van de competitie zit er bijna op, en Remko Bicentini is ongelooflijk blij met de vooruitgang die er is geboekt. Bicentini is heel duidelijk over de inhoud van het sociaal maatschappelijke project ‘van Straat naar Stadion’ en benadrukt normaals dat meedoen belangrijker is dan winnen. Het is goed te zien dat de wijkteams onderling samenwerken en elkaar helpen waar nodig om alles tot een succes te maken voor de kinderen. ‘Het is geen officiële competitie via een voetbalbond of federatie, nee gewoon een heel luchtig en toegankelijk sociaal maatschappelijk project, waar jongens en meisjes aan deelnemen’ aldus Bicentini. De kinderen en jongeren leren tijdens deze competitie wat het betekent om te winnen, te verliezen en om samen te werken. Daarnaast worden door middel van een bonus/malus systeem verschillende normen en waarden benadrukt en wordt er gelet op fairplay. “Natuurlijk wil ieder wijkteam zijn wedstrijdjes winnen en uiteindelijk in mei 2025 de Cup met de grote oren winnen, maar er komt veel meer bij kijken, het sociaal maatschappelijke aspect achter dit project daar gaat het om’.
Het draait om meer dan alleen het voetballen en de sportieve prestaties
We begeleiden jongeren en ouders, organiseren sportieve en educatieve workshops, en geven voorlichting over gezonde voeding. Deze intensieve aanpak zorgt ervoor dat we direct impact hebben op de leefomgeving en kansen van de jongeren. We zijn steeds weer bezig met het positief beïnvloeden van de leefstijl van de jongeren. Hiervoor hebben stagiaires van Fundashon Bicentini een speciaal voedingsschema opgesteld na uitgebreide screening van het eetgedrag van de jongeren, dat we op de scholen en wijken bespreken en toepassen. Hierbij worden de ouders ook betrokken, want zij zijn degene die ervoor kunnen zorgen dat hun kinderen gezond eten en met ontbijt naar school gaan. Ook bij ‘van Straat naar Stadion’ is het belangrijk dat de kinderen goed eten voordat ze gaan trainen of hun wedstrijden spelen. En het is vooral belangrijk wat ze eten, wat is het beste voordat ze naar school gaan of gaan sporten.
Betrokkenheid in de wijken
We blijven met de jongeren de voetballocaties in de wijken schoonmaken zodat de coaches hier met de jeugd van de wijken na schooltijd kunnen trainen, zodat ze niet uit verveling op straat gaan hangen. Het is belangrijk dat de kinderen naar schooltijd op een veilige en schoon terrein kunnen spelen, vandaar we hier ook de nodige aandacht aan besteden. Hierdoor kunnen de wijkteams ook Bonus/ Malus punten verdienen die voor een hogere plaats op de ranglijst kunnen zorgen. Punten worden toegekend voor op tijd zijn, sportief gedrag vertonen voor, – tijdens en na de wedstrijden, hun eigen wedstrijdveld in de wijk schoonhouden en bijvoorbeeld door zich in te zetten bij klussen voor hun eigen buurt. Maar punten kunnen ook negatief worden uitgedeeld. Bijvoorbeeld door slecht gedrag, of het niet beschaafd communiceren/praten bijvoorbeeld. Het wijkteam dat aan het eind van de competitie op nummer 1 staat in de Bonus Malus Cup krijgt een mooie beloning voor de wijk. Het Bonus/ Malus systeem benadrukt de normen en waarden uit de samenleving en de fairplay regels voor op het voetbalveld’ aldus Bicentini.
Stichting Johannes Bosco
‘We zijn heel blij met de donatie van Stichting Johannes Bosco die het mogelijk maakt dat wij met Fundashon Bicentini ons project ‘van Straat naar Stadion’ kunnen uitvoeren. Dat geldt ook voor LionsDive Beach Resort die ons geweldig ondersteunen middels verblijf, zodat we onze sociaal maatschappelijke projecten voor de minderbedeelden op Curaçao kunnen uitvoeren.
Welk wijkteam wordt de winterkampioen?
We naderen nu de winterstop en na kerstdagen, als de laatste wedstrijden van dit jaar gespeeld zijn, voor het nieuwe jaar begint maken we de 1e periode kampioen en dus de winterkampioen bekend’ aldus Bicentini.