Van Straat naar Stadion
Update: laatste nieuws
Van STRAAT naar STADION
Van straat naar stadion is een wijkvoetbalcompetitie (Fundashon Bicentini Street League) tussen verschillende wijken op Curaçao, waarbij het niet alleen draait om de sportieve prestaties van het team, maar juist om de maatschappelijke doelen. De jongeren leren tijdens de competitie wat het betekent om te winnen, te verliezen en om samen te werken. Daarnaast worden door middel van een bonus/malus systeem verschillende normen en waarden benadrukt en wordt gelet op fairplay.
De opdracht is het opzetten van een wijkvoetbalcompetitie voor jongeren van t/m 16 jaar op Curaçao. De wijkvoetbalcompetitie dient voortgebouwd te worden op de pijlers Voetbal, Wijk, Respect en Educatie. De pijlers vormen de rode draad door het project en komen tot uiting in de activiteiten van het project ‘van Straat naar Stadion’. Naast voetballen komen de pijlers naar voren in het Bonus/ Malus systeem dat tevens overkoepelend is voor alle activiteiten en uitingen van het project, dit zorgt voor een controlerende functie. Thema-avonden dragen bij aan de educatieve rol van het project naast de clinics op het gebied van voetbaltechnische zaken. De interactie in de wijken zorgt voor draagvlak onder buurtbewoners en respect en kennis van elkaars rollen in de samenleving. De jongeren zetten zich op in voor de wijk en haar bewoners. Het project dient te starten met ongeveer 12 teams die afkomstig zijn van verschillende wijken op Curaçao. In de komende jaren zal men kunnen groeien naar 18 tot 24 teams. Uit ervaring kan worden gezegd dat deelnemers liever meerdere seizoenen voetballen tot zij de maximale leeftijdgrens van 16 hebben bereikt. Belangrijk is werven van nieuwe deelnemers voor alle wijken zodat het verloop van de teams minimaal blijft.
Projectdoel
Het project ‘van Straat naar Stadion’ moet de volgende doelen bereiken:
- Het bevorderen van de sociale cohesie in de wijken van Curaçao.
- Grote betrokkenheid van ouders bij het project en daardoor ook bij de doelen van het project.
- Beperken van overgewicht bij jongeren in de leeftijd tot 16 jaar.
- Positief beïnvloeden van de leefstijl van deze jongeren.
- Talentontwikkeling van de jongeren tot 16 jaar op Curaçao.
- Terugdringen van de overlast en daardoor bevorderen van de kwaliteit van woon- en leefklimaat.
- Bijbrengen en benadrukken van normen en waarden bij jongeren in de leeftijd tot 16 jaar
Opzet van het project
Het project omvat het opzetten van een buurtvoetbalcompetitie. Daarvoor is het nodig teams te formeren die begeleid worden door coaches. Deze coaches regelen trainingen en zorgen dat de teams aanwezig zijn bij wedstrijden. Op enkele momenten in het jaar zal de Fundashon aanwezig zijn om clinics, voetbaldagen en thema-avonden te organiseren.
Opening
Het project wordt geopend in het Stadion dr. Antoine Maduro, dit is ook het stadion waar de Fundashon Bicentini is gevestigd ook om daar haar sociaal maatschappelijke sportprojecten uit te voeren. Hier wordt een grote voetbaldag georganiseerd waar tevens de aanmelding voor de teams geregeld kan worden.
Wedstrijden
Bij de start van de competitie is het streven dat er 12-20 wijkteams mee zullen doen aan de competitie. Een team speelt zijn thuiswedstrijden op een trapveldje in de eigen wijk in een tenue dat door Fundashon Bicentini ter beschikking wordt gesteld. Bij uitwedstrijden gaat het team en de begeleiding op bezoek in een andere wijk. In totaal speelt een team vier of vijf thuiswedstrijden en vier of vijf uitwedstrijden.
Bonus Malus
Het Fundashon Bicentini project ‘van Straat naar Stadion’ draait om meer dan alleen voetbal. Teams kunnen naast competitie punten ook Bonus/ Malus punten verdienen die voor een hogere plaats op de ranglijst kunnen zorgen. Punten worden toegekend voor op tijd zijn, sportief gedrag vertonen tijdens de wedstrijden en clinics en door zich in te zetten voor de buurt. Maar punten kunnen ook negatief worden uitgedeeld. Voor slecht gedrag, niet Nederlands praten bijvoorbeeld. Het team dat aan het eind van de competitie op nummer 1 staat in de Bonus Malus Cup krijgt als beloning een buurtfeest voor de hele wijk. Het Bonus/ Malus systeem benadrukt de normen en waarden uit de samenleving en de fairplay regels voor op het voetbalveld.
Buurtbijdrage
De teams kunnen buiten alle georganiseerde wedstrijden, evenementen en clinics nog meer extra Bonus/Malus punten verdienen. Dit kunnen zij doen door in de wijk op te ruimen of om bijvoorbeeld pannenkoeken te bakken tijdens een evenement voor het goede doel. De teams geven van tevoren aan wat zij willen gaan doen. Daarna volgt een goedkeuring van de Fundashon Bicentini leiding waarna het team aan de slag kan. Aan de hand van de ‘moeilijkheid’ of ‘originaliteit’ van de vrije opdracht krijgen zij punten. Het team zal zelf foto’s moeten maken van de opdracht en een stuk moeten schrijven op de teampagina van Fundashon Bicentini: www.fundashon-bicentini.org. Denk dan aan de Landelijke Opruimdag of vuurwerk opruimen na Oud & Nieuw.
Communicatie naar nieuwe deelnemers
Om nieuwe deelnemers te bereiken wordt gebruik gemaakt van posters, flyers, internet en inschrijfformulieren. Deze posters en inschrijfformulieren worden verspreid over buurthuizen, scholen, sportcentra, voetbalclubs, winkels en alle andere openbare instellingen waar jongeren komen.
Communicatie naar de media
Tijdens elke speelronde van de competitie worden posters verspreid. Voor elke wedstrijd zijn aparte posters gedrukt met de namen van de teams en de locatie waar de wedstrijd plaatsvindt. Deze posters worden in de thuis- en uitspelende wijk verspreid. Na elke wedstrijdronde verschijnt een Fundashon Bicentini Street League ‘van Straat naar Stadion’ pagina in de lokale krant. Op deze pagina wordt aandacht besteed aan de wedstrijd van de week (met foto), de standen van de competitie en Bonus Malus Cup, het nieuws van de week en de sponsor van de week. Ook het programma voor de eerstvolgende speelronde wordt vermeld. Aan de onderkant van de pagina staan de Hoofdsponsors en aan de zijkant komen de subsponsors, die elke nieuwe editie rouleren.
Benodigdheden
Alle teams spelen op veldjes in de wijk, goede research is nodig voor de beste en de veiligste veldjes. Dit kunnen veldjes zijn met verschillende afmetingen en ondergrond. De afmetingen van de veldjes moeten minimaal 19 x 10m of maximaal 42 x 25m zijn. De ondergrond kan verschillen van gras, beton, asfalt, stenen, kunstgras en tegels. De Cruijff Courts (speciaal aangelegd voor het bevorderen van sporten voor jongeren) zijn meestal zo weggelegd dat ze meerdere wijken bedienen. Zo kan het dat twee wijken op hetzelfde Court spelen. Een aandachtspunt om mee te nemen in de wedstrijdplanning.
De teams worden voorzien van tenues. De tenues komen van 1 leverancier af. Van tevoren zal bekeken moeten worden hoeveel tenues er nodig zijn om te kunnen starten met de competitie. Ook de verdeling van kledingmaten zal voor de bestelling bekend moeten zijn. De kleding wordt gratis aan de deelnemers verstrekt. Zij krijgen het tenue in bruikleen. Afhankelijk van de bonus/malus punten wordt er aan het einde van de competitie gekeken of de tenues worden teruggevraagd of dat er nieuwe tenues worden besteld.
Goede begeleiding tijdens wedstrijden en controle van de spelregels is essentieel voor een goed en soepel verloop van het project, scheidrechters zijn onmisbaar. De scheidsrechters komen voor de start van de competitie samen om de spelregels te bespreken en aanvullingen te doen waar nodig.
Voor de wedstrijden zijn verschillende attributen nodig, zoals ballen, scheidsrechterfluitjes en kaarten, wedstrijdformulieren en deelnemerslijsten. Dit wordt allemaal door de Fundashon verzorgd.
Street coaches
De jongeren en hun ouders kunnen de hele periode een beroep doen op een Street coach. Zijn/haar werkzaamheden gaan in eerste instantie zitten in het begeleiden van de jongeren naar en binnen het wijkteam. Soms bij de trainingen aanwezig zijn, maar ook het stimuleren om door te gaan bij tegenslagen, het regelmatig in de straten rondkijken wie er zijn terwijl er getraind moet worden. Het afleggen van huisbezoeken om te checken of alles goed gaat er misschien toch vragen zijn en een zekere controle op de afgesproken werkzaamheden. Gedurende de hele periode is de Street coach de aanspreekbare persoon voor calamiteiten, vragen en overleg, maar de voornaamste werkzaamheden zijn regelmatig zijn gezicht laten zien in de straat. Even op het stoepje zitten en de verhalen en belevenissen van de jongeren aanhoren. En dat gaat verder dan alleen een verslag van het voetballen. Het gaat dan om maatschappelijke ondersteuning bij vragen die de kinderen hebben. De Street coach is voor hen een vertrouwensman/vrouw waar ze een beroep op kunnen doen. Mocht het dan toch nog verkeerd gaan en de kinderen houden zich niet aan het contract, dan volgen er maatregelen, deze maatregelen zullen altijd in overleg gaan met de ouders en eventuele betrokkenen zoals school en politie. Al met al een project wat zich bezighoudt met alle hedendaagse problematiek en dat op een gezonde en verantwoorde manier probeert op te lossen. De Street coaches worden ondersteund door een ervaren senior supervisor.
Voor meer informatie mail naar info@bicentini-foundation.org