Remko Bicentini is heel duidelijk over de inhoud van het sociaal maatschappelijke project ‘van Straat naar Stadion”
“We hebben een geweldige bijeenkomst gehad met verschillende wijken die gaan meedoen met ‘van Straat naar Stadion’ aldus een zeer tevreden Bicentini. Het was zaterdag 22 juni een geweldige bijeenkomst, die zijn vruchten nu al afwerpt.
“Meedoen is belangrijker dan winnen” aldus Remko Bicentini. Het wordt geen officiële competitie via een voetbalbond of federatie, nee gewoon een heel luchtig en toegankelijk sociaal maatschappelijk project, waar jongens en meisjes aan kunnen deelnemen. “Natuurlijk wil ieder wijkteam zijn wedstrijdje winnen, de Cup met de grote oren winnen, Iedere deelnemer ontvangt een ‘van Straat naar Stadion’ medaille, een Certificaat bevestiging van deelname aan het project ‘van Straat naar Stadion’ een mini Kampioen cup voor de winnaars, prijzen voor het beste wijkteam bij penalty’s schieten gedurende de competitie en als wijk, maar er komt veel meer bij kijken, het sociaal maatschappelijke aspect achter dit project daar gaat het om, aldus Bicentini.
Goede onderlinge vragen
De avond wierp zijn vruchten af, mede ook door de goede onderlinge vragen en discussies die op gang kwamen. Door deze mooie discussies en vragen merkten we dat ze er veel zin in hebben, het gezamenlijk goed willen doen, de wijken onder elkaar.
Veel onderwerpen kwamen aan bod, waaronder ook doktor Ramfis Fillet die de Fundashon Bicentini ondersteunt met zijn medische kennis en uitlegt waar en hoe de wijkteams gedurende het project ‘van Straat naar Stadion’ terecht kunnen op medisch gebied.
Tino Change gaf een goed beeld van de spelregels die gehanteerd gaan worden tijdens de Streat League De naam Streat League zegt het eigenlijk al, bij het echte straat voetbal wordt niet met buitenspel gespeld, er wordt puur gevoetbalt en daar gaat het om. De ‘van Straat naar Stadion’ competitie wordt ook gespeeld op wijkveldjes die allen verschillend afmetingen hebben, alle wijken en team krijgen hier me te maken, dat is ook het leuke hieraan. De regels moeten luchtig zijn, geen spelregels waar felle discussies over kunnen ontstaan, discussies bijvoorbeeld over het wel of niet buitenspel bij ouders, supporters langs de lijn” aldus Tino Change ambassadeur van de Fundashon Bicentini.
‘van STRAAT naar STADION’
Van straat naar stadion is een wijkvoetbalcompetitie (Fundashon Bicentini Street League) tussen verschillende wijken op Curaçao, waarbij het niet alleen draait om de sportieve prestaties van het team, maar juist om de maatschappelijke doelen. De jongeren leren tijdens de competitie wat het betekent om te winnen, te verliezen en om samen te werken. Daarnaast worden door middel van een bonus/malus systeem verschillende normen en waarden benadrukt en wordt gelet op fairplay.
Pijlers Voetbal, Wijk, Respect en Educatie
“De wijkvoetbalcompetitie is voortgebouwd te op de pijlers Voetbal, Wijk, Respect en Educatie. De pijlers vormen de rode draad door het project en komen tot uiting in de activiteiten van het project ‘van Straat naar Stadion’ aldus Remko Bicentini.
Naast voetballen komen de pijlers naar voren in het Bonus/ Malus systeem dat tevens overkoepelend is voor alle activiteiten en uitingen van het project. Dit zorgt voor een controlerende functie. Thema-avonden dragen bij aan de educatieve rol van het project naast de clinics op het gebied van voetbalzaken. De interactie in de wijken zorgt voor draagvlak onder buurtbewoners en respect en kennis van elkaars rollen in de samenleving. De jongeren zetten zich op in voor de wijk en haar bewoners. Het project start met 14 teams die afkomstig zijn van verschillende wijken op Curaçao.
Projectdoel
‘Het project ‘van Straat naar Stadion’ moet de volgende doelen bereiken’ aldus Bicentini
- Het bevorderen van de sociale cohesie in de wijken van Curaçao.
- Grote betrokkenheid van ouders bij het project en daardoor ook bij de doelen van het project.
- Beperken van overgewicht bij jongeren in de leeftijd tot 16 jaar.
- Positief beïnvloeden van de leefstijl van deze jongeren.
- Talentontwikkeling van de jongeren tot 16 jaar op Curaçao.
- Terugdringen van de overlast en daardoor bevorderen van de kwaliteit van woon- en leefklimaat.
- Bijbrengen en benadrukken van normen en waarden bij jongeren in de leeftijd tot 16 jaar
Bonus Malus
Het Fundashon Bicentini project ‘van Straat naar Stadion’ draait om meer dan alleen voetbal. Teams kunnen naast competitie punten ook Bonus/ Malus punten verdienen die voor een hogere plaats op de ranglijst kunnen zorgen. Punten worden toegekend voor op tijd zijn, sportief gedrag vertonen voor,- tijdens en na de wedstrijden en clinics die gegeven worden en door zich in te zetten voor de buurt. Maar punten kunnen ook negatief worden uitgedeeld. Voor slecht gedrag, of het niet beschaafd communiceren/ praten bijvoorbeeld. Het team dat aan het eind van de competitie op nummer 1 staat in de Bonus Malus Cup krijgt als beloning een buurtfeest voor de hele wijk. Het Bonus/ Malus systeem benadrukt de normen en waarden uit de samenleving en de fairplay regels voor op het voetbalveld.
Zie ook Antiliaans Dagblad, Vigilante, Amigoe en Extra